test banner

Reinig uw mond met ragers

  • Geplaatst op

De ruimtes tussen de tanden en kiezen zijn moeilijk te bereiken met uw tandenborstel. Tussen deze ruimtes kan tandplaque ontstaan en dit veroorzaakt gaatjes of tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking kan lang onopgemerkt blijven, omdat er meestal geen klachten zijn. Wanneer uw tandvlees gaat bloeden tijdens het flossen, stoken, ragen of tanden poetsen dan is het ontstoken. Alleen poetsen is dus niet voldoende.

 

Wanneer gebruikt u ragers?

ragersRagers halen meer tandplaque weg dan tandenstokers, maar zijn alleen te gebruiken wanneer er voldoende ruimte is tussen uw tanden en kiezen. Ragers zijn in verschillende maten verkrijgbaar, van zeer smal tot groot. Welke maat u moet kiezen hangt af van hoe makkelijk de rager tussen uw tanden en kiezen gaat. Deze moet zich makkelijk kunnen bewegen om alle tandplaque weg te halen. Hoe groter de ruimte, hoe groter de maat van de ragers kan zijn.

 

Welke maten bestaan er?

Ragers zijn in vele maten verkrijgbaar. Een bekend merk van ragers is Lactona. De Lactona Interdental Cleaners zijn in verschillende maten verkrijgbaar en zijn te herkennen aan de verschillende kleuren.

 

Maat XXS 2,5 mm Kleur Goud
Maat XS 3,1 mm Kleur Rood
Maat S 4 mm Kleur Groen
Maat M 5 mm Kleur Blauw
Maat M/L 6,5 mm Kleur Zwart
Maat L 8 mm Kleur Violet
Maat XL 10 mm Kleur Zilver
Maat XXL 12 mm Kleur Rood

 

Hoe gebruikt u een rager?

Pak de rager beet bij het metalen steeltje en duw de kant met de haren voorzichtig tussen de tanden en kiezen. Beweeg de rager zo’n 10 keer heen en weer. Zorg ervoor dat het metaal niet uw tanden of kiezen raakt. Achter in de mond is het lastiger om te ragen. U kunt dan beter uw mond meer sluiten, zodat de spanning van de wangen vermindert en u beter de rager kunt bewegen.

Wanneer er voldoende ruimte tussen de tanden is, dan kunt u het beste een rager gebruiken. Wanneer u minder ruimte heeft, dan raden wij aan om te flossen of te stoken. Houd onze blog in de gaten voor tips over flossen en stoken.