test banner

Natuurlijk, gezonde en witte tanden

  • Geplaatst op

Niemand zal raar opkijken als je vertelt dat suiker slecht is voor je tanden. Ook zuur en hard eten vormen een bedreiging voor het glazuur. Toch weerhoudt dit veel mensen er niet van om te snoepen.  De slechte gewoontes worden over het algemeen vaker belicht dat de goede gewoontes. Zo is het bekend dat onder andere roken, thee, koffie en rode wijn aanslag op je tanden kan veroorzaken. Maar buiten de standaard mondverzorging van poetsen, flossen, stokeren en spoelen om, weten maar weinig mensen wat belangrijk is voor een goede mondverzorging. Er zijn namelijk ook veel etenswaren die goed zijn voor je tanden. Allesvoorjetanden.nl legt het uit.

 

Calcium en fosfor

Voldoende calcium, magnesium en fosfor zijn essentieel voor gezonde tanden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is fosfor de bouwstof en niet calcium. Calcium is een afbraakstof die ervoor zorgt dat cellen overgaan tot apoptose (spontane zelfdood) aan het einde van hun levenscyclus. Op deze manier wordt er plaats gemaakt voor nieuwe cellen, die aangemaakt worden met behulp van fosfor. Het is de combinatie van calcium, magnesium en fosfor samen met vitamine D3 en K die zorgt voor gezonde tanden.

Zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt zijn van nature rijk aan calcium, maar dit wordt door onze darmen vaak slecht opgenomen. In groenten en kruiden zit ook veel calcium dat bovendien veel beter opgenomen wordt. Fosfor zit veel in hele graankorrels, maar ook in zaden, noten, peulvruchten en kaas zit veel fosfor. Met een gevarieerd dieet krijgt men over het algemeen voldoende van beide mineralen binnen.

 

De reinigende werking van speeksel

Speeksel heeft van nature een reinigende en beschermende werking door de antibacteriële activiteit van het speeksel. Ook kan speeksel, door de aanwezigheid van calcium en fosfaat, de zuurgraad in de mond neutraliseren. Goed kauwen tijdens het eten is dan ook belangrijk voor een gezond gebit. Bij het kauwen wordt namelijk speeksel aangemaakt.

 

Natuurlijk wittere tanden

Gezonde eetgewoontes dragen dus bij aan een gezond gebit. Het eten van knapperige groenten kan tandplak verminderen. Basilicum en salie hebben een licht antiseptische werking. Daarenboven zijn ze ook nog eens rijk aan calcium.

Voor een gezond gebit vermijd je de slechte gewoontes en let je op de goede, hierboven genoemde gewoontes. Meer vragen over mondverzorging? Wij zijn bereikbaar op 085 7604244. 

 

Basilicum