Oil Pulling

Sorteren op:

Onze prijs
Amanprana kokosolie is een 100% extra vierge bio kokosolie die door zijn zuiverheid zeer geschikt is voor oil pulling en het zelf maken van tandpasta. Verpakt in glazen pot.
€13,75 €13,50
Onze prijs
Chi Sesamzaadolie is een koudgeperste biologische sesamzaadolie met een zachte prettige smaak die  lang houdbaar is door de aanwezigheid van anti-oxidanten (sesamol en sesamoline).
€13,95 €13,50

Ayurvedische therapie
Oil pulling is een oude Ayurvedische remedie en bevordert de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Het gaat om het gebruik van zuivere oliën die schadelijke bacteriën, schimmels en andere organismen en hun toxinen onttrekken aan de mond, de tanden, het tandvlees, de tong en zelfs de keel.

Wat doet oil pulling precies?
Meerdere wetenschappelijke studies tonen de effectiviteit van oil pulling als ontgiftingstherapie aan. Onderzoeken tonen aan dat oil pulling met kokosolie of sesamolie de algehele mondgezondheid in stand kan houden. Specifiek het gebruik van sesamolie als mondhygiëne-middel vermindert de hoeveelheid Streptococcus mutans op zowel de tanden als in de plaque en in het speeksel. Als je dagelijks oil pulling doet worden er continue microben en hun toxinen uit je lichaam verwijderd. Daardoor ondervindt het immuunsysteem minder stress waardoor het lichaam in staat wordt gesteld zichzelf te genezen.Op deze manier kunnen chronische en acute ziekten in het hele lichaam genezen.

Wetenschappers geloven dat de lipiden in de olie zowel bacteriën onttrekken, alsook de hechting van deze bacteriën aan de wanden van de mondholte voorkomen. Oilpulling vermindert ook de groei van schimmels en draagt mogelijk bij aan cellulaire vernieuwing. Ook zijn een positieve werking op de lymfedrainage en andere inwendige organen beschreven.

Vettige membranen
De meeste micro-organismen in de mond zijn eencelligen die bedekt zijn met een flexibel vettig membraan. Als je olie in je mond hebt zal die de vettige membranen van micro-organismen aantrekken en oplossen. Door de olie in je mond rond te spoelen, worden microben aangetrokken als door een sterke magneet. Hoe langer je de oil pulling volhoudt hoe meer bacteriën en toxinen er in de vetoplossing worden vastgehouden. Daarom moet je de olie uitspugen en niet doorslikken.

Andere voordelen van oil pulling voor de mondgezondheid zijn:

  • Het in stand houden van gezonde tanden en gezond tandvlees
  • Behoud van een frisse adem
  • In goede conditie houden van de lippen, mond en keel
  • Behoud van witte tanden
  • Behoud van een roze tong en tandvlees


Hoe gaat oil pulling in zijn werk?
De meest effectieve oil pulling wordt gedaan door het innemen van koudgeperste biologische kokosolie of sesamolie in de mond en de olie dan door de mond bewegen gedurende ongeveer 15-20 minuten en dan daarna uit te spugen. Het is niet de bedoeling om als een bezetene je mond te spoelen. De beste manier is om de olie langzaam tussen tanden en kiezen te duwen en zuigen. Het duwen en zuigen kun je afwisselen door kauwbewegingen te maken. Het is beter om niet te gorgelen met de olie, dit vergroot de kans op verslikken of kokhalzen. 

Hoeveelheid olie
Over het algemeen is het genoeg om 2 theelepels olie te gebruiken. Je moet echter zelf bepalen wat prettig aanvoelt in de mond. Je hebt nog extra ruimte nodig in je mond voor het speeksel dat tijdens het oil pullen wordt gevormd. Als je mond te vol wordt kun je wat uitspugen en daarna doorgaan of je spuugt alles uit en neemt wat nieuwe olie. Probeer te voorkomen dat je olie doorslikt, dit zit bordevol bacteriën en toxinen.

Andere oliën
Andere oliën, zoals zonnebloem-en olijfolie worden ook gebruikt, maar kokosolie en sesamolie worden beschouwd als de beste oliën voor oil pulling. Soms wordt geadviseerd om om de paar dagen van olie te wisselen om een optimaal resultaat te verkrijgen. Een goede kwaliteit extra virgin biologische olie wordt eveneens aangeraden om een maximaal effect te bereiken.

Wanneer toepassen?
Oil pulling kun je iedere dag 1 of 2 keer toepassen het liefste 's morgens op een nuchtere maag voor het ontbijt. Terwijl je met oil pulling bezig bent kun je andere dingen doen om te tijd effectief te besteden, zoals douchen, aankleden, ontbijt klaarmaken, scheren, make-up maken, krantlezen etc. Neem voor het pullen eerst een glas water om goed speeksel te kunnen vormen. Speeksel is belangrijk voor een juiste ph-balans. Spoel de mond na de oilpulling goed schoon met wat water en neem daarna een glas water met wat citroensap.

Wanneer stoppen?
De olie wordt in de mond gemengd met speeksel, waarna het verandert in een dunne witte vloeistof. De lipiden in de olie beginnen de giftige stoffen uit het speeksel te onttrekken. Aangezien de olie rondgespoeld wordt in de mond, tanden, tandvlees en de tong, blijft de olie toxinen absorberen en eindigt dan dik, viskeus en wit. Als dat niet gebeurt, werk je de olie niet goed genoeg door je mond. Zodra de olie deze consistentie heeft bereikt, moet het worden uitgespuugd om te voorkomen dat de giftige stoffen worden gereabsorbeerd.

Startproblemen
Als je in het begin moeite hebt met de smaak van de olie kun je een druppeltje pepermunt- of kaneelolie toevoegen. Dit geeft ook direct een frissere adem. Het is vaak moeilijk om in 1 keer 20 minuten vol te houden, dit is geen probleem. Ook kun je je wat misselijk voelen of neiging tot kokhalzen hebben. Ook dit verdwijnt na een paar dagen vanzelf.

Gezondheidscrisis
Oilpulling kan een sterk effect hebben. Je kunt daardoor de eerste dagen tot weken een sterke reiniging reactie van het lichaam ondervinden. Je voelt je misschien niet helemaal lekker of zelfs wat misselijk. Ook kun je het gevoel hebben verkouden te worden of een zere keel te krijgen. Maak je niet ongerust, je wordt niet ziek. Je lichaam is bezig zich te ontdoen van afval en toxinen die waarschijnlijk al jarenlang een belasting vormen voor je lijf. De volgende klachten kunnen ontstaan: slijm uit de kaakholten, koorts, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, huiduitslag ed. 
Bestaande klachten kunnen tijdelijk verergeren, zoals bijvoorbeeld gewrichtsklachten. Dit is de zogenaamde klassieke beginverergering. 

Kinderen
Kinderen kunnen oil pulling leren als ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Geef ze 1 theelepel olie en kijk wat ze aankunnen. 3 tot 5 minuten is voor hen voldoende. Een pepermunt smaak toevoegen maakt het voor hen vaak wat makkelijker.

Verstopte afvoer
Als je met kokosolie spoelt is het belangrijk dat je de olie na het spoelen niet in de wasbak uitspuugt, maar in de afvalbak. Onder de 24 graden stolt kokosolie namelijk en kan het op den duur de afbvoer verstoppen.

Verbetering
Bij de wat minder ernstige ziekten kun je na een paar dagen al verbetering bemerken. Bij de ernstigere ziekten kan het een aantal maanden tot soms wel een jaar duren voordat er verbetering optreedt.

Meer voordelen dan alleen de mond
Oude Ayurvedische gezondheidswerkers geloofden dat oilpulling meer kon dan alleen ziekten van de mond en keel te verminderen. Tegenwoordig wordt in de holistische praktijken aangenomen dat deze oliën helpen het lymfestelsel van het lichaam van schadelijke bacteriën te ontdoen en een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Boek
Het principe van oil pulling wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in het boek "Oil pulling" van Dr. Bruce Fife, waaraan deze tekst grotendeels is ontleend.                                               

oil pulling                           

← LET OP!    GEPLAATSTE BESTELLINGEN WORDEN IN VERBAND MET DE VAKANTIESLUITING VANAF WEEK 32 (5 AUGUSTUS 2024) UITGELEVERD. EXCUSES VOOR HET ONGEMAK! GEPLAATSTE BESTELLINGEN WORDEN IN VERBAND MET DE VAKANTIESLUITING VANAF WEEK 32 (5 AUGUSTUS 2024) UITGELEVERD. EXCUSES VOOR HET ONGEMAK! Verbergen
You are using a really old version of
Internet Explorer, click here to upgrade your browser.
x